Hírarchívum

IFL: Az Insport Skofja Loka az első döntős
2023-03-04 19:08:57
A Villach két harmadon át tudta tartani a címvédő Insport tempóját, amely 9–4-re győzött az IFL komáromi négyes döntőjének első elődöntőjében.

A szlovén Insport Skofja Loka címvédésre, az osztrák VSV Unihockey meglepetésre készült az IFL komáromi négyes döntőjében – a két együttes egymás ellen harcolhatta ki a fináléba jutást. Már az első elődöntőre csordultig megteltek a Bajcsy Zsilinszky utcai sportcsarnok lelátói, a síppal, dobbal, „nádi hegedűvel” felszerelkezett szlovén drukkerek jóvoltából ragyogó hangulatban léphettek pályára a csapatok.
 
Nem finomkodtak a felek, jó iramban kezdődött a mérkőzés, s bár az első percekben a Villachnál volt többet a labda, Luca Wurmitzer pedig a kapuvasat is eltalálta, gyors ellentámadások végén a címvédő is próbára tette Timmo Taurert. Az osztrákok kapusa Lovro Oblak lövését még bravúrral hárította, nem sokkal később azonban már tehetetlen volt: Nejc Peklaj váltott ritmust a bal szélen, majd középre adott, a lendületből érkező Gal Sardi pedig megszerezte a vezetést az Insportnak. Hat perccel a harmad vége előtt Timo Schmid használhatott volna ki egy védelmi megingást, s bár nagy helyzetben célt tévesztett, a következő támadásból a csapatkapitány Michael Kanduth lövése kis szerencsével utat talált a szlovén kapuba (1–1).
 
A játékrész hajrájára felpörögtek az események. Előbb Nejc Peklaj ugrasztotta talpra a szlovén szurkolókat, miután labdaszerzését követően hatalmas gólt lőtt a bal felsőbe, majd kényszerűségből kapust cserélt a VSV, ám a Taurert váltó Karl Dorfert is gyorsan felavatta az Insport: Maj Oman lőtte ki kapásból a bal alsót (3–1). Ezzel azonban még nem volt vége a harmadnak, a Villach ugyanis ritmust váltott, és gyors akció végén Christoph Steiner szépített, egy perccel a vége előtt pedig kisebb kavarodás után a 2007-es (!) születésű Nino Forelli egyenlített (3–3).
 
Jól tartotta magát a VSV a folytatásban is, hiába játszott fölényben az Insport, nem tudta megtörni az osztrákokat. Az egyetlen pillanatnyi kihagyást megbüntette a címvédő, Luka Peklaj csapott le a labdára, és lőtt középről a kapuba, miközben a védők egymásra vártak. Kisvártatva Gasper Egart kiállítása miatt emberelőnybe került a Villach, de nem tudott tiszta lövőhelyzetet teremteni, míg a túloldalon Thomas Unterweger ziccerben ütött oda Anze Habjannak, amiért a játékvezetők jogosan büntetőt ítéltek, amelyet Gasper Triler kihagyott, így a záró harmadra fordulva maradt a 4–3-as szlovén előny.
 
A harmadik játékrész első perceit nagyon megnyomta az Insport, fölénye pedig hamar góllá érett, Zontar Tadej révén 3–1 után ismét kettővel vezetett a címvédő. A Villach küzdött, hajtott becsülettel, de egyre kevésbé tudta tartani a szlovénok által diktált tempót, s miután a csapatkapitány Luka Peklaj góljával már 6–3-ra vezetett ellenfele, nagyon nehéz helyzetbe került a döntőbe jutást illetően. Alig tíz perccel a vége előtt eldőltek a nyitott kérdések, miután Jan Dolenc fonákkal lőtt szenzációs gólt a kapu jobb oldalába – ritkán látható találat volt, amelyet a komáromi szurkolók is üdvrivalgással fogadtak.
 
Az osztrákok Kanduth szemfüles góljával gyorsan szépítettek, de a folytatásban az Insport kapusa, Tim Luznar állta a sarat, a mezőnyből pedig rengeteg segítséget kapott, jól védték a területeket a szlovénok. A túloldalon ráadásul Oblak ismét megvillant, visszaállítva a négygólos különbséget (8–4), innen pedig már nem volt visszaút az osztrákoknak. A kegyelemdöfést Nejc Peklaj emberelőnyös gólja jelentette, az Insport Skofja Loka 9–4-re nyert a VSV ellen, így biztosan ott lesz a vasárnap délutáni döntőben. A második elődöntőben 19.30-as kezdettel a házigazda SZPK Komárom a szlovén Polanska Bandával találkozik.
 
IFL, 1. elődöntő
FBK Insport Skofja Loka–VSV Unihockey 9–4 (3–3, 1–0, 5–1)
Komárom, 186 néző. V: Vehovec, Krzic
Pontszerzők: N. Peklaj 2+1, L. Peklaj 2+0, Oman 1+1, Oblak 1+1, Zontaj 1+0, Sardi 1+0, Dolenc 1+0, Triler 0+1, Podobnik 0+1, Tomc 0+1, ill. Kanduth 2+0, Forelli 1+0, Steiner 1+0, Schmid 0+2, Ingolf 0+1, Rainer 0+1
 
Fotó: Viszló Balázs

Hozzászólások
Hozzászólok
 
Még nem volt hozzászólás.