Mi a floorball?

 Története
 
Két nemzet is a saját találmányának tartja ezt a játékot. Az Egyesült Államokban már játszották a Floorhockey nevű játékot, a 80-as években egy társaság Svédországban (aminek magyar tagja is volt, Czitrom András személyében) kitalált egy másik, az amerikaihoz nagyon hasonló játékot, amit Innebandynak neveztek el. Céljuk, hogy a jégkorongozni vágyó, de korizni nem tudó, vagy a hoki agresszivitásától tartóknak, egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre. A svéd szövetség 1981 november 7-én alakult, a játékszabályokat is ekkor rögzítették, a Floorball név 1986-tól használatos, amikor a Nemzetközi Floorball Szövetség (International Floorball Federation,IFF, www.floorball.org) megalakult, Huskvarna-ban, Svédországban. Ennek első elnöke Czitrom András volt.
 
A játék elemei
 
A floorball egy csapatjáték ahol a pályán 5 - 5 mezőnyjátékos és 1 - 1 kapus alkotja a versengő csapatokat. Azok a játékosok akik éppen nincsenek a pályan, a saját csapatuknak kijelölt csereterületen tartózkodnak és várják, hogy cserével bekapcsolódjanak a játékba. Egy csapatba 20 fő játékost lehet maximum nevezni, a nevezhető játékosok száma a jövőben változni fog maximum 18 főre. A játéktéren tartózkodik még 2 egyenrangú játékvezető. 
 
A játéktér ajánlott mérete 20 méter szélesség és 40 méter hosszúság, palánkkal körbekerítve. Különböző játékoknál eltérő pályaméretet kell alkalmani (Unihockey). A palánk lemezek sorozata, amely műanyag vagy faanyagokból készül, 50 cm magas, lekerekített sarkokkal.
 
A mezőnyjátékosok modern alapanyagokból készült ütőket használnak a játék során. Védőfelszerelés nincs, kivétel ezalól a gyerekek, fiatalok, akiknél ajánlott védőszeműveg használata. A kapusok a ütő nélkül játszák a játékot, viszont folyamatos védelmük érdekében védőfelszerelést alkalmaznak. A kapusok állandó felszerelései a sisak, mellvédő, combvédő, szuszpenzor, kesztyű, különleges cipő.
 
rftkrokodilok.jpg
 
Egy teljes mérkőzés játékideje 3 * 20 perc, tiszta játékidővel. Ez azt jelenti, hogy 3 harmadból áll egy mérkőzés, közöttük 10 - 15 perces szünetekkel. A harmadokon belül 20 percen át tart a játék, aminek a mérése nem folyamtos, tehát ha játékmegszakítás történik (palánkon kívülre kerül a labda, játékvezető szakítja meg a játékot stb...) akkor az időmérés szünetel. A jelenlegi játékidő a jövőben változni fog 3 * 15 percre, amit már nemzetközi kupákon teszteltek
 
A játékról bővebb információk a pdf ikonra kattintva érhetőek el: pdf_icon.jpg
 
Szabályok
 
A két játékvezető a mérkőzésen az éppen érvényben lévő játékszabályokat alkalmazza, amit a Nemzetközi Floorball Szövetség hagy jóvá és a Magyar Floorball Szakszövetségen belül a Játékvezetői Testület alkalmazza.
 
A jelenleg érvényben lévő játékszabály a pdf ikonra kattintva érhető el: pdf_icon.jpg
 
A Magyar Floorball Szakszövetség
 
A hazai egyesületek szövetsége 1997.07.11-ben alakult. Jelentős fejlődés ekkor indult meg: főleg a fiatalok, általános- és középiskolások kezdték el játszani. 1998-tól diákolimpiai sportág lett. A sportág népszerűségét a diákok körében jól mutatja, hogy minden évben a legtöbb diákot megmozgató diákolimpiai sportágak köztt szerepel a floorball. A korosztályos versenyeken túl jelenleg működik egy női osztály (Női OB) és a férfiaknál egy első-(Férfi OB I.), egy másodosztály (Férfi OB II.).
 
A MFSZ gondol azokra is akik csupán alkalmanként üznék a sportot, számukra körülbelül havi rendszerességgel kerülnek amatőr kupák megrendezésre.
 
A bajnokságokon kívül hazánkat 4 válogatott képviseli a nemezetközi versenyeken, amik jelenleg a 2 évente megrendezett Világbajnokságok. A válogatottjaink a Férfi, az U19-es Fiú, a Női, valamint az U19-es Lány. Válogatottjaink állandó résztvevői a világbajnokság európai selejtezőinek.
 
pillang__kch.jpg
 
Utánpótlás
 
Jelenleg két állandó bajnoki rendszerben versenyeznek a fiatal játékosok. A legkisebbek 3 + 1 fős Unihockey rendszerben játszanak, rövidített játékidővel. Az idősebbek már a nagypályás floorball szabályai szerint játszanak, ugyanakor itt is rövidített játékidővel. 
 
Felhasznált tartalom:
 
users.atw.hu/szegedife/florbhis.htm