Hírek

Elitvizsga az érettségi idején
2024. 05. 08.

Kanada ellen mutatkozik be a finnországi világbajnokságon U19-es leány csapatunk, amely emlékezetes pillanatokat okozna és hasznos tapasztalatokat szerezne a nemzetközi élmezőnyben.

„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” – mondta Pierre de Coubertin báró hajdanán. Az örök igazságot U19-es leány válogatottunk esetében úgy egészítenénk ki, hogy már a szerdán kezdődő világbajnokságon való részvétellel is győztek, elvégre elitklubba kerültek, a nemzetközi mezőny krémjével mérhetik össze tudásukat.
 
A finnországi Lahtiba a franciaországi Besanconon keresztül vezetett a mieink útja, akik tavaly augusztusban 5–2-es győzelmükkel éppen a házigazdát ütötték el a vb-szerepléstől. Azon a selejtezőtornán még Olaszországgal és Dániával találkozott Varsányi Zsuzsanna együttese, előbbivel pariban volt, de szoros meccsen kikapott, míg utóbbi bizonyította, hogy (egyelőre) más szintet képvisel. Azért is hasznos a tavalyi tapasztalat, mert a világbajnokságon is összekerültünk az olaszokkal és a dánokkal, míg a harmadik ellenfelünk a D-csoportban Kanada lesz, amellyel rögtön a szerdai nyitányon találkozunk. A juharlevelesek is jelentős játékerőt képviselnek, de 2022 szeptemberében már bizonyítottuk, hogy nem verhetetlenek, amikor végig vezetve 13–5-re győztünk ellenük.
 
„Nagyon remélem, hogy minden tekintetben sikerült előrelépnünk – mondta Varsányi Zsuzsanna a felkészülésről, amely során válogatottunk részt vett a saját rendezésű Hungária Kupán, sőt, az FTC Fiľakovo csapatával is találkozott. – Taktikailag érettebben tudunk játszani, és a csapategységünk is erősödött. Sokat dolgoztunk, sokat voltunk együtt, igyekeztünk minél jobban felkészülni, de nehéz világbajnokság elé nézünk, mert kis ország vagyunk, kevés rutinnal és tapasztalattal. Szeretnénk emelt fővel lejönni a pályáról a mérkőzések után, és úgy hazajönni, hogy mindenki büszke lehessen ránk. Biztos vagyok benne, hogy a lányok kiadják magukból a maximumot.”
 
Varsányi Zsuzsanna videós nyilatkozatában hozzátette, a dánok elleni csütörtöki mérkőzést tartja a legnehezebbnek, mert az ellenfél a legjobb nyolc közé vágyik, így minden riválisát komolyan veszi majd a csoportkörben. A szövetségi kapitányban maradt némi hiányérzet az olaszoktól Besanconban elszenvedett 11–7-es vereség után, és bár a pénteki már három napon belül a harmadik találkozója lesz a csapatnak, megpróbál mindent megtenni, hogy ezúttal forduljon a kocka.
 
A C- és a D-csoport győztesei a hétvégén a nyolc közé jutásért küzdhetnek, a második helyezettek szombaton egymással játszanak a 11., a harmadikak a 13., míg a negyedikek a 15. helyért. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, koncentráljunk a szerda délutáni, Kanada elleni nyitó mérkőzésre, és szurkoljunk itthonról is teli torokból a lányoknak! Hajrá, magyarok!
 
U19-es világbajnokság leány (Lahti, Finnország)
 
D-csoport: Dánia, Kanada, MAGYARORSZÁG, Olaszország
 
Május 8., szerda, 15.30: MAGYARORSZÁG–Kanada
Május 9., csütörtök, 18.30: MAGYARORSZÁG–Dánia
Május 10., péntek, 12.00: Olaszország–MAGYARORSZÁG
 
A magyar válogatott kerete: Avar Panni, Cseh Laura (kapus), Farkas Fanni, Gálfi Orsolya, Gugg Noémi, Kajtár Jázmin, Kállai Fanni, Kovács Emma, Medica Krisztina, Mihály Izabell (kapus), Pénzes Laura, Rezneki Panka, Simon Boróka, Somkövi Boglárka, Somodi Anna, Szabó Hanna (kapus)